Twitter stänger av astronom efter video på meteor då den anses vara stötande, oklart hur – går inte att komma åt kontot

  17 november 2022, kl 13.00

  Den brittiske astronomen Mary McIntyre la upp ett sex sekunder långt videoklipp på en meteor i augusti förra året. Den flaggades genast av Twitters automatiserade modereringsverktyg, då den innehöll ”intimt innehåll”, delat utan deltagarens samtycke.

  Hennes enda alternativ var att ta bort tweeten, men för att göra det måste hon först offentligt acceptera att hon brutit mot reglerna. ”Det är bara galet … Jag vill inte att det ska stå att jag delat pornografiskt material när jag inte har gjort det”, sa hon till BBC News om sin vägran att radera tweeten.

  Sedan Musk köpte Twitter köptes har tusentals anställda lämnat sina jobb, men redan innan dess fann McIntyre att det var omöjligt att prata med någon om det inom företaget. ”Om jag inte fick ett mänskligt svar innan [Musk tog över], så tror jag att jag har noll sannolikhet att få det nu.”

  Men ointelligent AI-intelligens är inte unikt för Twitter. 2021 fick ägaren av ett litet digitalt fotogalleri med bilder av vilda djur, landskap och byggnader sitt konto blockerat av Facebook. Motiveringen? De innehöll ”uppenbart sexuellt” innehåll.

   

   

  Fler notiser