Kuwait hänger sju personer i den första avrättningen sedan 2017, trots vädjanden från människorättsorganisationer om nåd

  16 november 2022, kl 19.45

  I dag hängdes fyra kuwaitier, en pakistanier, en syrier och en etiopier, meddelar Al-Jazīra. Två av de sju var kvinnor. Flera av dem var dömda för överlagt mord, andra för andra brott. Det var den första avrättningen sedan 2017, då sju personer också hängdes, inklusive en medlem av den kungliga familjen Al-Sabah.

  Dödsstraff är vanligt i Gulfregionen, särskilt i Iran och Saudiarabien. I mars avrättade Saudiarabien 81 män på en enda dag, vilket gjorde det till den största kända massavrättningen som genomförts i kungarikets moderna historia.

  Kuwait återinförde dödsstraffet 1964, och har i och med dagens hängningar avrättat 87 människor, främst de som dömts för mord eller narkotikahandel.

  Den oljerika nationen har mötts av kraftig internationell kritik, också från EU. Amnesty International uppmanade i ett uttalande sent i går Kuwait att stoppa avrättningarna, och kallade dem ”det ultimata grymma, omänskliga och förnedrande straffet”. Kuwaitiska ”myndigheter måste omedelbart upprätta ett officiellt moratorium för avrättningar”, sa Amnestys biträdande regionchef Amna Guellali i ett uttalande.

   

   

  Fler notiser