Dags att sänka volymen? 1,3 miljarder personer under 35 år riskerar att bli döva när de lyssnar på hög musik i hörlurar

  16 november 2022, kl 13.45

  ”Va?!” kanske blir en ny hälsningsfras när dagens unga musikintresserade kommer upp i åren, i alla fall om de fortsätter lyssna på hög musik i hörlurar och går på konserter. Forskare från Sverige, Schweiz, Mexiko och USA har gjort mer än 30 studier i 20 länder, med 20 000 personer i åldrarna 12 till 34 år, rapporterar Daily Mail. Upp till hälften av dem lyssnar på musik med skadligt höga ljudnivåer.

  Om trenden fortsätter, så kan upp till 1,3 miljarder personer under 35 år få allvarliga hörselnedsättningar, säger forskarna i en rapport som publicerats i tidskriften BMJ Global Health. 24 procent av deltagarna i studien exponerades för farligt höga volymer från sina hörlurar, och 48 procent av dem är sårbara för skador från livemusik.

  En volym under 80 decibel anses vara säker för vuxna, medan 75 decibel har ansetts vara säker för barn – hörselexperter säger att volym över 85 decibel sannolikt orsakar hörselskador. Ändå lyssnade upp till hälften av deltagarna i studien regelbundet med musiken uppskruvad till 112 decibel.

  De sensoriska hårcellerna i örat återskapas inte; skador på dem är permanenta.

   

   

  Fler notiser