Talibanerna antar fullständiga sharialagar i Afghanistan – retroaktiva steningar och stympningar för gamla brott väntar

  15 november 2022, kl 10.00

  Afghanistans högste ledare Hibatullah Akhundzada beordrar domare att till fullo upprätthålla islamisk lag med offentliga avrättningar, stening, piskning och amputering av lemmar för tjuvar, rapporterar Daily Mail. ”Undersök noggrant arkiven med tjuvar, kidnappare och uppviglare”, säger Akhundzada. Alla som begått brott mot sharialagarna ska bestraffas.

  Rahima Popalzai, en juridisk och politisk analytiker, sa att kungörelsen kan vara ett försök från talibanerna att hantera ryktet om att de mjuknat sedan de återvände till makten, säger hon till AFP. ”Som en präststyrd struktur vill talibanerna stärka sin religiösa identitet bland muslimska länder.”

  Särskilt kvinnor har sett svårfunna rättigheter försvinna, och de pressas allt mer ut ur det offentliga livet. De flesta kvinnliga myndighetsarbetare har förlorat sina jobb, får inte resa utan en manlig släkting och måste täcka kroppen med burka eller hijab när de är ute.

  Talibanerna lovade en mjukare version av det hårda styre som kännetecknade deras förra tid vid makten, 1996–2001, men de har istället successivt dragit ner på rättigheter och friheter.

   

   

  Fler notiser