Stridspiloterna fortsätter ta tjänstledigt från Försvarsmakten; trots något bättre villkor slutar ytterligare 20 piloter

  15 november 2022, kl 08.15

  Redan i våras begärde ett 30-tal piloter tjänstledigt från Försvarsmakten för studier, främst på grund av att de var missnöjda med pensionsavtalet, skriver Sveriges Radio. Efter ett halvår meddelade Arbetsgivarverket att piloterna får behålla sitt ursprungliga pensionsavtal – det vill säga pension vid 55 år i stället för 67 år. Tre av piloterna valde att komma tillbaka.

  Nu vill ännu fler stridspiloter sluta – ett 20-tal piloter vid Flygvapnet har begärt studieledighet, vilket ses som ett uttryck för missnöje med lönenivån. En undersökning som gjorts av Riksdagens utredningstjänst bekräftar piloternas uppfattning om att de har 20 000 kronor lägre månadslön än piloter inom till exempel Sjöfartsverket eller Kustbevakningen.

  Också statsflyget, som flyger höga politiker och kungafamiljen, kan drabbas av pilotbristen, skriver Officerstidningen. ”Man har följt hela processen och sett att Försvarsmakten inte kan bättre än så här. Och då ger man helt enkelt upp. Man tappar förtroendet totalt”, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation. ”Det är ganska kännbart.”

   

   

  Fler notiser