Inflationen faller något till 9,3 procent, samtidigt som elpriset sjunker med nästan 24 procent – men sämre tider väntar

  15 november 2022, kl 13.30

  Enligt SCB föll inflationen i oktober till 9,3, procent, mot 9,7 procent i september. Samtidigt som elpriserna sjönk med nästan 24 procent ökade priserna på främst grönsaker. ”Elpriserna går ner i oktober, men de är fortfarande högre än förra året”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

  Bensinpriserna faller. En liter 95-oktanig bensin har blivit 60 öre billigare, och kostar 20:04 kronor. 98-oktanig bensin i sin tur sjönk lika mycket till 20:99 kronor litern, enligt rekommenderade riktpriser på bemannade stationer. Diesel backar med 25 öre till 25:12 kronor litern. Men det tuffaste ligger framför oss hävdar en del kommentatorer.

  ”Vi är inte igenom det här än”, säger Andreas Cervenka, på Aftonbladet. ”Det här betyder att vi har en fortsatt väldigt hög inflation. Om ungefär tio dagar kommer Riksbanken med sitt räntebesked; allt talar för att de kommer att höja styrräntan… Inflationen blir hög även nästa år.”

  Swedbank i sin tur bedömer att inflationen toppar på 10,7 procent i januari, då det vänder.

   

   

  Fler notiser