Arkeologiska fynd visar: våra mänskliga förfäder åt gärna fisk för 780 000 år sedan – 600 000 år tidigare än man antagit

  15 november 2022, kl 11.15

  När började människan egentligen tillaga maten man åt? Tidigare var det första definitiva beviset för matlagning av neandertalare och tidiga Homo sapiens för 170 000 år sedan, enligt en studie som publicerades i tidskriften Nature Ecology and Evolution. Studien, som nu flyttar tillbaka det datumet med mer än 600 000 år, är resultatet av 16 års arbete.

  Arkeologen Irit Zohar har katalogiserat tusentals fiskrester som hittats i norra Israel. Platsen var en gång hem för en sjö, där forntida fiskfossiler hjälpte forskarna att undersöka exakt när de första kockarna började brassa käk. ”Det var som att ställas inför ett pussel, med mer och mer information tills vi kunde göra en berättelse om mänsklig evolution”, sa Zohar till AFP.

  Huruvida våra föregångare bakade, grillade, pocherade eller sauterade sin fisk är fortfarande okänt, även om studien antydde att de kan ha använt någon form av jordugn.

  Elden tros först ha bemästrats av Homo erectus för 1,7 miljoner år sedan. Men ”om du kan kontrollera elden för uppvärmning, så betyder det inte att du kontrollerar den för matlagning”, avslutar Zohar.

   

   

  Fler notiser