Amazon säger upp 10 000 anställda – samtidigt skänker ägaren Jeff Bezos bort sin förmögenhet på 1 200 miljarder kronor

  15 november 2022, kl 14.15

  Amazon drar ner på personalen, skriver The New York Times. Nedskärningarna med 10 000 anställda påbörjas den här veckan, och fokuserar på teknikdivisionen, liksom bland de som arbetar med handel och på personalavdelningen.

  Amazons planerade nedskärningar sker under den viktiga shoppingsäsongen inför julhelgen, när företaget vanligtvis värdesätter stabilitet. Det visar hur snabbt den försämrade globala ekonomin har satt press på företaget.

  Pandemin skapade Amazons mest lönsamma era någonsin, då konsumenterna strömmade till för att handla. Också företag och organisationer utnyttjade Amazons molntjänster i allt större grad, som en del i sin it-infrastruktur. Arbetsstyrkan fördubblades på två år, och vinsterna användes till expansion och för att skapa nya produkter.

  Ägaren Jeff Bezos börjar nu skänka bort sin förmögenhet på 1 200 miljarder kronor, skriver CNN. Välgörenhetsorganisationer utvalda av Dolly Parton har fått en miljard kronor. Framtida medel går till att bekämpa klimatförändringarna, och för att ”stödja människor som kan ena mänskligheten inför djupa sociala och politiska splittringar”.

   

   

  Fler notiser