Iran utfärdar sin första dödsdom efter protesterna som skakar landets prästerliga ledarskap – varnar för fler dödsdomar

  14 november 2022, kl 13.00

  Irans prästerliga ledarskap har skakats av de omfattande protesterna som utlöstes av Mahsa Aminis död, men moralpolisen fortsätter sin kamp mot ”fiender till Gud och korruption på jorden”. I går utfärdades den första dödsdomen efter protesterna, och tjänstemän varnar för att fler ”hastigt” kan komma att avrättas.

  Tusentals har fängslats av moralpolisen, och många står anklagade för brott som kan leda till att de riskerar dödsstraff. Enligt Amnesty International avrättar Iran fler människor årligen än någon annan nation, förutom Kina.

  Mahmood Amiry-Moghaddam, chef för den norskbaserade icke-statliga organisationen Iran Human Rights, sa att minst 20 personer nu enligt officiell information står inför anklagelser med avrättning som straff. ”Vi är mycket oroade över att dödsdomarna kan verkställas snabbt”, säger han till AFP.

  Enligt siffror från Irans rättsväsende har mer än 2 000 människor redan åtalats sedan demonstrationerna började, nästan hälften av dem i huvudstaden Teheran. Bland dem finns dussintals aktivister, journalister och advokater vars fortsatta internering orsakat ramaskri utomlands.

   

   

  Fler notiser