Pirc Musar, som tidigare var Melania Trumps advokat, tippas bli Sloveniens första kvinnliga president i dagens val

  13 november 2022, kl 15.15

  I dag går slovenerna till vallokalerna, och en majoritet förväntas välja landets första kvinnliga president; Pirc Musar. Under Donald Trumps presidentskap anställdes hon som advokat för att skydda slovenskfödda Melania Trumps intressen, och stoppade företag som försökte marknadsföra och sälja produkter med hennes namn.

  Musar, som har stöd av mitten–vänsterregeringen, kandiderar mot den tidigare konservative utrikesministern Anže Logar. Enligt de senaste mätningarna kommer hon att få strax över 50 procent av rösterna; Logar ligger på mellan 44 och 49 procent.

  Hon ledde landets dataskyddsmyndighet i ett decennium, och säger att hennes seger skulle göra henne till ”kvinnornas röst” i Slovenien och utomlands, rapporterar AFP. Även om presidentens roll till stor del är ceremoniell, så har människorättsförespråkaren lovat att vara en ”moralisk auktoritet”.

  Musar har kritiserats på grund av hennes mans lukrativa investeringar i skatteparadis. Kritiker anklagade konkurrenten Logar för att attackera mediefriheten och rättsväsendet, samt undergräva rättsstatsprincipen under sin senaste mandatperiod.

   

   

  Fler notiser