Också råttor gillar att dansa till musik i samma takt som människor – en ny vetenskaplig studie undersöker fenomenet

    12 november 2022, kl 14.15

    Ny forskning visar att inte bara människor gillar att dansa till musik; även råttor tycker om det. Professor Hirokazu Takahashi vid ett universitet i Tokyo undersökte förmågan att synkronisera kroppens rörelser till musik, och lät råttor lyssna på Mozart-kompositioner.

    ”Råttor visade en medfödd kroppslig synkronisering med musiken, utan någon träning eller tidigare exponering för musik”, sa Takahashi i studien som The Guardian uppmärksammat. ”Musik påverkar hjärnan, och har djupgående effekter på känslor och mentala processer.”

    På Tiktok finns mängder med filmer på djur som dansar, men studien, publicerad i tidskriften Science Advances, är en av de första vetenskapliga undersökningarna av fenomenet. Tio råttor försågs med accelerometrar för att mäta huvudrörelserna. De, och 20 mänskliga försökspersoner, fick sedan lyssna på en av Mozarts pianosonater med olika hastighet.

    Både råttor och människor tyckte bäst om styckets ursprungliga rytm. Nu vill Takahashi undersöka hur melodi och harmoni relaterar till hjärnans dynamik. ”Som ingenjör är jag intresserad av att använda musik för ett lyckligt liv.”

     

     

    Fler notiser