En av världens största börser för kryptovalutor är nära konkurs – ett Lehman Brothers-ögonblick för hela kryptoekonomin

    12 november 2022, kl 12.45

    I samband med FTX:s ansökan om konkursskydd avgick grundaren Sam Bankman-Fried som vd, skriver The Guardian. Han har hamnat i onåd efter rapporter om den finansiella strukturen i hans kryptoimperium. I konkursansökan finns ytterligare 130 företag i den vidsträckta FTX-gruppen, med Bankman-Fried som galjonsfigur. Enligt CNBC har FTX mer än 100 000 fordringsägare.

    ”Händelserna under den senaste veckan har utlöst ett Lehman Brothers-ögonblick för hela kryptoekonomin”, säger Carol Alexander, professor i ekonomi vid ett universitet i Sussex.

    I går morse rapporterade Bloomberg att Bankman-Frieds förmögenhet minskat med ”100 procent” från toppnivån 162 miljarder kronor tidigare i år. Hans nuvarande förmögenhet uppskattas till 30 kronor. I torsdags twittrade han ”Jag gjorde bort mig”.

    Andra kryptoföretag drabbas också, ett exempel är kryptolångivaren Block Fi som nu pausar kundernas möjlighet att göra uttag. FTX räddade långivaren i juni med ett lån på 2,5 miljarder kronor, bara en vecka efter att de lånat ut nästan fem miljarder kronor till den kämpande kryptomäklaren Voyager Digital.

     

     

    Fler notiser