Talibanerna totalstoppar kvinnor på Kabuls karuseller – får inte längre besöka offentliga parker och tivolin

  11 november 2022, kl 07.38

  Nu är det slut på det roliga, i alla fall om man är kvinna i och råkar bo i talibanernas Afghanistan; bara män får besöka huvudstadens offentliga parker och nöjesfält. Den nya regeln, som infördes i veckan, pressar kvinnor ut ur ett ständigt krympande offentligt rum. De är redan förbjudna att resa utan manlig eskort, och tvingas bära hijab eller burka när de är utanför hemmet.

  ”Under de senaste 15 månaderna har vi gjort vårt bästa för att hålla ordning, och till och med angett dagarna [då kvinnor får tillträde till offentliga rum]”, säger Mohammad Akif Sadeq Mohajir, talesperson för ministeriet för förebyggande av last och främjande av dygd till AFP. ”Men ändå bröts reglerna på flera ställen.”

  Gymnasieskolor för flickor har också stängts i över ett år i större delen av landet. ”Det finns inga skolor, inget arbete. Vi borde åtminstone ha ett ställe att ha roligt på”, sa en kvinna till AFP. Hon satt inne på en restaurang, och kunde genom fönstret se sina barn leka i en park.

  De som driver de tidigare välbesökta attraktionerna drabbas hårt ekonomiskt, och många anställda riskerar att bli arbetslösa.

   

   

  Fler notiser