Iranska bröderna Peyman och Payam Kia åtalas för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning, var anställda på Säpo

  11 november 2022, kl 17.43

  De båda iranskfödda bröderna har varit frihetsberövade sedan september respektive november 2021, och ställs nu inför rätta för grovt spioneri för Rysslands räkning, rapporterar SVT Nyheter. En av männen åtalas också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

  ”Säkerhetspolisen har under en längre tid bedrivit en förundersökning mot en misstänkt spion – en insider, en mullvad inom Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Misstanken har varit att den okända personen har gått främmande makt till handa”, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

  Den äldre brodern var högt uppsatt chef inom en statlig myndighet när han greps, och arbetade tidigare på Säpo samt Försvarsmaktens underättelse- och säkerhetstjänst, Must. Enligt uppgifter till DN har han även tjänstgjort vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning; Sveriges kanske hemligaste underättelseorgan.

  Den yngre mannen deltog i planeringen, och skötte kontakterna med Ryssland och GRU, och har tagit emot stora kontanta belopp i dollar för de levererade uppgifterna. Även han ska ha arbetat på Säpo. Båda männen nekar till brott.

   

   

  Fler notiser