Största konstförsäljningen i historien sker då Microsofts medgrundare Paul Allens samling säljs för 15 miljarder kronor

  10 november 2022, kl 10.45

  Dussintals verk av konstnärer som Claude Monet, Pablo Picasso och Georgia O’Keeffe inbringade totalt 15 miljarder kronor under en auktion på Christies i New York i går. Målningarna och skulpturerna kom från den bortgångne Microsoft-medgrundaren Paul Allens stora samling. Slutsumman är det högsta belopp som någonsin klubbats på en konstauktion.

  Det vanligaste är att miljardärer låter experter köpa in konst som ett sätt att investera pengar, men Allen valde personligen ut alla verk. ”När du tittar på en målning ser du in i ett annat land, in i någon annans fantasi, hur de såg det”, sa Allen när några av hans samlingar visades 2016. Han lånade också ut många verk till museer.

  Bland de dyraste tavlorna som såldes var pointillist-pionjären Georges Seurats målning Les Poseuses; en olja på duk från 1888 som föreställer tre nakna kvinnor. Bara den inbringade 1,5 miljarder kronor. Verk från Cézanne, Gauguin, Klimt och van Gogh såldes även de för miljardbelopp.

  Auktionen fortsätter i dag. Intäkterna kommer att doneras till filantropiska ändamål i enlighet med önskemål från Allen, som gick bort 2018.

   

   

  Fler notiser