Kinesiskägda svenska Silex Microsystems får inte köpa tysk fabrik som tillverkar halvledare – potentiellt säkerhetshot

    10 november 2022, kl 08.15

    I dag blockerade Tyskland försäljningen av halvledartillverkaren Elmos Semiconductor till det kinesiskägda svenska företaget Silex Microsystems, rapporterar AFP. Anledning är ett potentiellt hot mot säkerheten.

    ”Vi måste titta mycket noga på företagsuppköp när det gäller viktig infrastruktur, eller när det finns en fara att tekniken skulle flöda till köpare från länder utanför EU”, säger Tysklands ekonomiminister Robert Habeck. Han tillade att Tyskland förblir öppet för investerare, men att ”vi inte heller är naiva.”

    Farhågorna har ökat i Europa om ett alltför stort beroende av Peking, och att låta kritisk infrastruktur falla i händerna på kinesiska företag knutna till staten. Speciellt har mikrochipsindustrin blivit föremål för granskning, eftersom den producerar nyckelkomponenter som används inom industrin, från hemelektronik till batteridrivna fordon.

    Handelsblatt rapporterade i dag att Tyskland också var redo att stoppa ett annat kinesiskt köp av ett företag med anknytning till produktion av halvledare. Habeck har tidigare stoppat ett kinesiskt köp av en andel i en hamnterminal i Hamburg.

     

     

    Fler notiser