Samtliga skolor i Uganda stängs 25 november efter utbrott av ebola – åtta barn har dött – hittills 23 fall bland elever

    9 november 2022, kl 08.32

    Samtliga för-, grund- och gymnasieskolor i Uganda stänger den 25 november, två veckor innan det planerade slutet av terminen. Anledningen är att 23 bekräftade fall av ebola konstaterats bland eleverna, inklusive åtta barn som avlidit. Utbildningsminister Janet Museveni sa att det förekommit fall i fem skolor i huvudstaden Kampala, samt i två andra distrikt.

    ”Att stänga skolor tidigare minskar områden där barn är i daglig nära kontakt med andra barn, lärare och annan personal som potentiellt kan sprida viruset”, sa Museveni i ett uttalande som AFP uppmärksammade.

    I lördags förlängde Uganda en tre veckor lång avstängning av två distrikt som finns i centrum av utbrottet, som krävt mer än 50 liv. Åtgärderna inkluderar utegångsförbud från skymning till gryning, förbud mot privata resor samt stängda marknader, barer och kyrkor. Enligt presidenten är rikstäckande avspärrningar inte aktuellt.

    Ebolavirus är ett av de mest dödliga sjukdomsalstrande smittämnena som existerar. Efter ett snabbt sjukdomsförlopp dör upp till 90 procent av de som smittas, genom blödningar i alla kroppsöppningar.

     

     

    Fler notiser