Ett stort steg för damhockeyn när även tjejerna får tacklas på isen – men bara tillåtet under en begränsad testperiod

  9 november 2022, kl 13.30

  Tacklingar togs bort från damhockeyn inför VM 1994, då den fysiska skillnaden mellan nationerna var gigantisk. De bästa lagen, USA och Kanada, körde inte bara över de sämsta lagen målmässigt utan också fysiskt, skriver Svenska Ishockeyförbundet. Snart tillåtet igen.

  Under säsongen 2022/2023 sjösätts ett pilotprojekt i SDHL och Damettan, där tacklingar tillåts. Ändringen innebär införande av tacklingar motsvarande tacklingar inom hockeyn på herrsidan. Däremot kommer tacklingar på öppen is, även kallade nord-syd-tacklingar, inte att tillåtas.

  Thilde Johansson och hennes lagkamrater i Karlskrona HK ser positivt på detta. ”Så länge det funkar finns det ingen anledning att ta bort det. Jag tycker det är roligare för det känns mer som hockey då. Det ska ju vara lite buffligt”, säger Johansson till SVT Nyheter. ”Man får vara mer vaksam med pucken, för det är många som vill tacklas och så.” Antalet utvisningar minskar också.

  Förbundet menar att antalet hjärnskakningar minskar om spelarna är beredda på att få en tackling. Därför utvärderar man nu om tacklingar ska vara ett fast inslag i damhockeyn.

   

   

  Fler notiser