Bronsstatyer från antikens Rom kan ”skriva om historien” – hittas under ruinerna av ett gammalt badhus i Italien

    9 november 2022, kl 11.15

    Arkeologer hittar 24 bronsstatyer och tusentals mynt på botten av en romersk bassäng i ett badhus i Italien. De har skyddats av leran i 2 300 år – statyerna är kompletta och i perfekt bevarat skick; fem av dem är nästan en meter höga.

    ”Det är en upptäckt som kommer att skriva om historien”, säger professorn och arkeologen Jacopo Tabolli till den italienska tidningen Ansa. Han har lett projektet sedan 2019, och kallar det en ”absolut unik” skattkammare, med mynt som har inskriptioner på etruskiska och latin.

    Helgedomen, med sina varma bassänger, sluttande terrasser, fontäner och altare, existerade åtminstone från 300-talet innan vår tideräkning, och förblev aktiv fram till 500-talet. Under kristen tid stängdes den ner, men förstördes inte; bassängerna förseglades med tunga stenpelare och skatterna doldes.

    Fynden visar att det etruskiska språket överraskande nog överlevt mycket längre än man hittills antagit. ”Även under historiska epoker, då de mest fruktansvärda konflikterna rasade utanför, verkar de två världarna, den etruskiska och den romerska, ha samexisterat utan problem”, avslutar Tabolli.

     

     

    Fler notiser