Två Tiktok-stjärnor i Nigeria hånar en högt uppsatt regeringstjänsteman – döms till 20 piskrapp och får städa domstolen

  8 november 2022, kl 12.15

  Nigeria har sett ett växande antal stjärnor i sociala medier som använder humor för att ge synpunkter på sociala och politiska frågor. Tiktok-stjärnorna Mubarak Isa Muhammad och Muhammad Bala greps förra veckan, efter att ha lagt ut en uppmärksammad video Tiktok och Facebook.

  De hånade den högt uppsatte regeringstjänstemannen Abdullahi Ganduje, som påstods vara korrupt, ha tillskansat sig mark och dessutom sovit på jobbet. Åklagarsidan sa att de båda männen förtalat guvernören, och att deras agerande kunde störa den allmänna ordningen.

  De erkände sig skyldiga, och straffas med 20 piskrapp vardera, böter på 250 kronor och ska dessutom städa domstolens lokaler i 30 dagar. De ska också offentligt be guvernören om ursäkt på sociala medier. Deras advokat sa till BBC News att de inte skulle överklaga domen.

  Nigeria har sett en snabb ökning av Tiktok-användare de senaste åren, särskilt bland ungdomar. Dessa användare hånar ibland offentliga personer, inklusive regeringstjänstemän, genom att klippa ihop bilder eller videor, ofta för att skapa små lustspel som lockar många följare till deras konton.

   

   

  Fler notiser