Polsk politiker skyller låga födelsetal på att unga kvinnor dricker – oppositionen kritiserar honom för hans struntprat

    8 november 2022, kl 10.30

    Många upprördes i helgen när Jarosław Kaczyński, ledare för Polens regerande socialkonservativa parti Lag och rättvisa, hävdade att landets låga födelsetal berodde på att unga kvinnor dricker för mycket. ”För att en man ska bli alkoholist måste han dricka för mycket i 20 år i genomsnitt … medan en kvinna bara två.”

    Kaczyński säger sig ha fått informationen från en läkare som ”lyckades bota en tredjedel av sina manliga alkoholiserade patienter, men inga kvinnor”. För övrigt borde kvinnor inte skaffa barn i unga år, eftersom ”en kvinna måste mogna till en mamma”, rapporterar The Guardian.

    Vänsterpolitikern Joanna Scheuring-Wielgus avfärdade kommentarerna som ”dravel”, och liknande Kaczyński vid ”en patriarkal gammal jävel”. ”Vi kunde naturligtvis skratta åt det här, göra memes av det, men det är en allvarlig, tragisk sak”, sa hon till reportrar på måndagen.

    Kritiker hävdade att kvinnorna var tveksamma till att skaffa barn av ekonomiska skäl, såväl som av rädsla för abortrestriktioner införda av Kaczyńskis parti. Födelsetalen i Polen ligger på 1,3 barn per kvinna, under EU-genomsnittet på 1,5 barn.

     

     

    Fler notiser