Det tog 150 år innan vargarna återvände till Nederländerna, men nu ska tama individer lära sig att människor är farliga

  4 november 2022, kl 12.15

  Efter en uppmärksammad filmsnutt på Twitter tog vargdebatten i Nederländerna fart. Unga vargar är ofta nyfikna på människor, och i nationalparken Hoge Veluwe strosade en ulv förbi en familj ute på äventyr. Efter att ha konstaterat att det inte bjöds på mat tröttnade han snabbt, och gick sin väg.

  Djurskyddsstiftelsen De Faunabescherming säger att nationalparken mer eller mindre tämjer vargarna genom att mata dem för att få liv i vargdebatten. De vill nu att nationalparken utreds av myndigheterna, och stänger ner sin verksamhet, skriver BBC News. Parkens ansvariga förnekar anklagelserna.

  Däremot agerar de lokala myndigheterna, som nu tillåter att jägare utrustade med paintballgevär ska få vargen på andra tankar. ”Vi har att göra med en varg som är för tam. Så vi måste avskräcka honom från människor”, säger en talesperson. Med de färgglada paintballkulorna är det enkelt att se om det är den matglada vargen som träffats.

  Inga vargar får eller ska komma till skada, säger de lokala myndigheterna. Det är ännu inte klart när vapnen ska användas, och provinsen måste först samråda med polisen.

   

   

  Fler notiser