På lördag kan du få 21 ton med kinesiskt rymdskrot i huvudet – boosterraket stor som ett tiovåningshus ramlar snart ner

    3 november 2022, kl 13.15

    I måndags sköt Kina upp en Long March 5B-raket för att leverera den sista av tre moduler till sin nya rymdstation Tiangong (”Palatset i himlen”). För att ge litet extra fart i samband med uppskjutningen användes en booster, fäst vid sidan av själva raketen. Det är denna booster som kommer att göra ett okontrollerat återinträde i atmosfären på lördag.

    ”88 procent av världens befolkning lever inom de riskfyllda breddgraderna”, sa rymdexperten Gregory Henning till Daily Mail. ”När boosterns höjd minskar, och återinträdet närmar sig, kan vi börja se platser där den inte kommer att landa. Men den exakta platsen för kraschen blir inte känd förrän den faktiskt kommer in i atmosfären.”

    Om du tänkt teckna en försäkring mot nedfallande rymdskrot, så är det nog för sent för det. De ökande kollisionsriskerna med skräp i omloppsbanan runt jorden har gjort att en handfull försäkringsbolag, som tidigare erbjöd sådana försäkringar, har lämnat marknaden, enligt Insurance Journal.

    Men det finns ingen anledning till oro; det mesta av just det här rymdskrotet kommer att brinna upp, och resterna bör landa i havet.

     

     

    Fler notiser