Ett läkemedel baserat på psykedeliska svampar förbättrar symptomen på svår depression i tre månader – biverkningar finns

    3 november 2022, kl 11.45

    Det räcker med en 25 mg tablett psilocybin, ett aktivt ämne i psykedeliska svampar, som försätter patienter i ett drömlikt tillstånd. Då ökar chansen för att psykoterapi lyckas, visar en studie som publicerats i New England Journal of Medicine.

    De flesta i studien hade varit allvarligt deprimerade i mer än ett år, sa de brittiska forskarna. Efter en dos psilocybin kombinerat med psykoterapi var en av tre inte längre deprimerade efter tre veckor. En av fem såg en avsevärd förbättring efter tre månader, rapporterar BBC News.

    ”Läkemedlet har en direkt verkan på hjärnan, vilket försätter den i ett mer flexibelt tillstånd och skapar möjligheter till terapi”, sa medförfattaren och psykiatern James Rucker. Patienterna, som låg på en säng i ett lugnt rum, upplevde en psykedelisk tripp under sex till åtta timmar. ”Svåra minnen från det förflutna kan komma upp, samtidigt som du känner en återkoppling med dig själv och dina känslor.”

    En större studie ska snart påbörjas för att studera hur många doser som behövs för att förhindra att depressionen återkommer. Ett färdigt läkemedel kan dröja tre år.

     

     

    Fler notiser