Nord- och Sydkorea avfyrar missiler utanför varandras kuster för första gången – markant upptrappning av fientligheter

    2 november 2022, kl 11.15

    Nordkorea avfyrade minst tio missiler tidigare i dag, säger sydkoreanska tjänstemän. Det utlöste sirener som varnade för luftangrepp på ön Ulleungdo, där invånarna uppmanades att evakuera till underjordiska skyddsrum, rapporterar BBC News. Sydkoreas president Yoon Suk-yeol kallade det en ”territoriell invasion”, även om missilen landade utanför sydkoreanska territorialvatten.

    Och svaret kom snabbt, när flygplan från Sydkorea avfyrade tre missiler som landade i vattnet utanför Nordkoreas östkust. Händelsen inträffade efter att Nordkorea tidigare varnade Sydkorea och USA med att de skulle betala ”det mest fruktansvärda priset i historien” om de fortsätter med gemensamma militära övningar. De ser det som ett dolt hot om att använda kärnvapen.

    I måndags anlände en amerikansk ubåt utanför Sydkoreas kust som en del av de gemensamma övningarna mellan USA och Sydkorea, som inleddes i augusti. Det sker efter en markant upptrappning av fientligheter mellan Nord- och Sydkorea det senaste halvåret. Nordkorea har hittills i år avfyrat över 50 missiler, varav en ballistisk missil som passerade över Japan.

     

     

    Fler notiser