Annons på Facebook för brittiska kriminalvården förbjuds – bild av vit vakt som pratar med svart fånge ses som rasistisk

  2 november 2022, kl 18.18

  Annonsen publicerades i somras på Facebook av Storbritanniens motsvarighet till Kriminalvården, och visade en vit fängelsevakt som i godan ro pratade med en svart fånge. Texten lyder ”Vi är nyckelarbetare, problemlösare, livsförändrare. Bli en av oss, bli fångvaktare.”

  Det här tyckte en Facebook-besökare inte alls om, och kontaktade därför Advertising Standards Authority, ASA, motsvarigheten till Reklamombudsmannen, skriver Daily Mail. Annonsen förbjöds, och får inte visas igen.

  ASA säger i sin dom att annonsen visade en obalanserad maktdynamik, och att användningen av en svart fånge ses som vidmakthållande av en negativ rasstereotyp. Annonsen skulle också förstärka en negativ uppfattning om svarta män, samt väcka anstöt.

  Det brittiska justitiedepartementet, som ska överklaga domen, säger att fotografierna som användes visade verkliga fängelsevakter och fångar, och hävdade att den därför inte ”porträtterade” en svart man som en brottsling. Ingen av de andra bilderna som användes i Facebook-delen av kampanjen visade några vita fängelsevakter tillsammans med fångar från etniska minoriteter.

   

   

  Fler notiser