Högt antal konkurser i hela landet – norra Sverige ökar mest; södra delen av nationen har minst antal nystartade företag

    1 november 2022, kl 12.00

    Ny statistik för oktober visar att konkurserna har ökat kraftigt i hela landet. Trenden skiljer sig mellan Sveriges elområden – störst ökning av andelen insolvens syns i norra Sverige. ”Det är förvånande, samtidigt som vi ser att minskningen av nyetablerade företag är mest påtaglig i södra Sverige”, säger Johanna Blomé, ekonom på kredit- och affärsinformationsföretaget UC, i ett pressmeddelande.

    ”Den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser, inte minst bland småföretagare, är något vi troligtvis kommer att få se senare i vinter”, menar Blomé.

    Effekterna av kriget i Ukraina, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft. De branscher som drabbats hårdast är partihandeln där konkurserna ökat med 72 procent, hotell och restaurang (upp 66 procent) och detaljhandeln (upp 40 procent). Inom samtliga tre branscher är nu antalet konkurser högre än de var under pandemin.

    Andelen nyetableringar har minskat mest i södra Sverige. ”Många avvaktar med att starta bolag just nu, inte minst i södra Sverige där elpriserna redan är en stor utmaning”, avslutar Blomé.

     

     

    Fler notiser