VIDEO: Afghanistans moralpolis piskar kvinnor i hijab när de inte bär kroppstäckande burkas – får inte komma in i skolan

  31 oktober 2022, kl 11.00

  Kvinnor i Afghanistan är enligt lag tvingade till att klä sig i en niqab, en slöja som täcker huvudet och ansiktet, eller en burka som täcker hela kroppen. Men en niqab räcker inte för religionspolisen i landets nordöstra delar, som misshandlar kvinnor på väg in i ett universitet.

  ”Vi stoppades på väg till universitetet i dag, och de kollade till och med våra naglar. Polisen ville slå en student för att ha använt nagellack, men flickan sprang iväg. De ringde i förväg till nästa vägspärr för att gripa och straffa henne”, sa en student till Alive in Afghanistan.

  Den ekonomiska krisen har förvärrat de utmaningar som kvinnor redan har; vissa har inte råd att köpa de kläder som passar talibanernas restriktioner. De kvinnor som inte har rätt sorts kläder släpps heller inte in till universitetet. Talibanernas religiösa polis stoppar också bilar om de ser en kvinna i den som har på sig något de inte godkänner.

  Talibanregeringens tolkning av islamisk sharialag är ett allvarlig problem, enligt kvinnorna som talade med Alive i Afghanistan. ”Vilket bittert och sorgligt liv vi afghanska flickor har”, sa Yalda.

   

   

  Fler notiser