Singapore säger till Richard Branson att hans land inte har moralisk rätt att läxa upp asiater om dödsstraff för droger

    31 oktober 2022, kl 13.30

    Singapore bjöd in den brittiske entreprenören Richard Branson för ett tv-sänt samtal med landets inrikesminister. Ämnet var Bransons kamp mot dödsstraff, som landet nyligen återinförde, men han tackade nej.

    Inrikesministeriet erbjöd sig att flyga ner Virgin Group-grundaren till Singapore. Då skulle han få tillfälle att berätta varför Singapore borde göra sig av med dödsstraffet, som hållit landet ”säkrat från det globala gisslet med droger”, rapporterar AFP. Branson svarade att de istället borde engagera sig med lokala aktivister.

    Ministeriet hälsade att ingen i väst hade rätt att påtvinga andra samhällen sina värderingar. ”Vi tror inte heller att ett land som bedrev två krig i Kina på 1800-talet, för att tvinga kineserna att acceptera opiumimport, har någon moralisk rätt att tillrättavisa asiater om droger.”

    Efter ett två år långt uppehåll har Singapore sedan mars hängt minst elva personer, dömda för narkotikabrott och människohandel. Aktivister mot dödsstraffet i Singapore har länge klagat på trakasserier från staten, och beskrivit Branson-inbjudan som ett försök att lägga ut rökridåer.

     

     

    Fler notiser