Premiär för en fransk osttävling som korar den som gör den stretchigaste versionen av maträtten aligot de l’Aubrac

  29 oktober 2022, kl 16.20

  Som alla vet är det speciella med den franska förplägnaden aligot de l’Aubrac att den är, ja … väldigt elastisk. Den liknar i mycket traditionell ostfondue, och nu har man för första gången någonsin tävlat i vem som kan sträcka ut den längst, i Laguiole AOP-festivalen i Frankrike.

  Franska ostmakare hade nyligen chansen att tävla om vem som kunde dra ut den trådiga maträtten längst, i en tvekamp som bondekooperativet Jeune Montagne arrangerade i byn Aubrac. Under en hård drabbning kunde vinnaren dra ut anrättningen nästan sex meter upp med hjälp av en saxlift.

  Aligot de l’Aubrac är ett måste på resor till centrala eller södra Frankrike. Med en fondueliknande konsistens smälter hårdost samman med potatis (helst bintje) och grädde, gärna också litet vitlök och smör. Men det får inte vara vilken ost som helst; bäst är den ost som framställs av rå helmjölk.

  Maträtten serverades ofta till pilgrimer på väg till den spanska vallfartsorten Santiago de Compostela, som knackade på hos de franska munkarna i klostret Aubrac för att få något att äta. Sedan dess är aligot de l’Aubrac den lilla byns stolthet.

   

   

  Fler notiser