Ett omtalat abstrakt verk av konstnären Mondrian har hängt upp och ner sedan 1945 – och ingen vågar vända det rätt igen

    29 oktober 2022, kl 09.15

    Verket ”New York City I” från 1941, ett komplext sammanflätat galler av röd, gul, svart och blå tejp, visades först på New Yorks MoMA 1945, men har hängt i en konstsamling i Düsseldorf sedan 1980. Sättet som tavlan för närvarande är upphängd visar att de mångfärgade linjerna blir tätare längst ner; en extremt förenklad version av en horisont.

    När intendenten Susanne Meyer-Büser började forska i museets nya show om den holländska avantgardekonstnären insåg hon att bilden borde vara tvärtom. ”Gallrets tätare del ska vara uppåt, som en mörk himmel”, rapporterar The Guardian.

    Och hon verkar ha rätt. Den liknande namngivna och lika stora oljemålningen ”New York City”, som visas i Paris, har de tätare linjerna överst. ”Skedde det ett misstag när någon plockade ur verket från kartongen på MoMA? Var det någon som slarvade när det skulle packas?”, sa Meyer-Büser.

    Trots alla bevis som pekar på att verket visas upp och ner är det ingen som vågar vända det rätt. ”Tejpbitarna är redan extremt lösa”, sa Meyer-Büser. ”Tyngdkraften skulle dra dem i en annan riktning. Och nu är det en del av verkets historia.”

     

     

    Fler notiser