Antalet fall där levande personer felaktigt dödförklaras ökar – Socialstyrelsen säger att de inte kan göra mer åt det

    29 oktober 2022, kl 17.20

    ”Är du säker på att du inte är död?” är frågan man kanske får om man dödförklarats på pin kiv, men det är inte särskilt roligt. Enligt Skatteverket har 39 personer dödförklarats felaktigt hittills i år, och de senaste fem åren antalet fall ökat betydligt.

    Allt som behövdes var att ladda ner ett dödsbevis från Socialstyrelsens webbplats. En läkare fyller i blanketten, signerar och skickar in den till Skatteverket. Men ingen kontrollerar om läkaren som undertecknar verkligen finns, eller har läkarlegitimation. Och om man blir drabbad, så får man ordna sin återuppståndelse på egen hand.

    ”Nu har vi tagit bort det här från vår hemsida för att det inte ska vara så enkelt”, säger Emmelie Pettersén Uggla, jurist på Socialstyrelsen, till DN. Hon anser därför att Socialstyrelsen gjort det man kunnat, men det går fortfarande att leta reda på blanketten på annat sätt.

    En person som dödförklaras får sitt bank-id spärrat, liksom passet, id-kort, bank- och kreditkort, försäkringar, medlemskap och hyresavtal. Banköverföringar till planerade betalningar av hyra, elektricitet, prenumerationer och annat ställs in.

     

     

    Fler notiser