Största vargjakten i modern tid på båda sidor gränsen mellan Sverige och Norge; 75 vargar får skjutas i flera gränsrevir

  28 oktober 2022, kl 10.30

  Vinterns vargjakt börjar den andra januari 2023, och länsstyrelserna i de fem vargtätaste länen har beslutat att 75 vargar får skjutas i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebros län, rapporterar SVT Nyheter. Allra flest vargar, 30 stycken, får skjutas i Värmland – där blir det också jakt på båda sidor mellan Sverige och Norge i tre revir.

  ”Vargarna vandrar ju från Sverige till Norge, så vi tycker att det är jättebra att vi kan jaga samtidigt i båda länderna”, säger Ada Bredalen från Norges jakt- och fiskeförbund. Hon får medhåll från jägarna på den svenska sidan gränsen.

  Men jaktbesluten har väckt skarp kritik, och har överklagats i både Sverige och Norge. Kritikerna menar att den kan hota hela vargstammen. ”Vi är bestörta. Det här är exceptionellt”, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Svenska naturskyddsföreningen.

  Det finns 460 vargar i Sverige, och årets jakt är den största i modern tid. Sedan den första licensjakten 2010 har sammanlagt 200 vargar skjutits. 2023 blir första gången svenska och norska jägare jagar samtidigt på var sin sida om gränsen. Jaktbesluten har överklagats.

   

   

  Fler notiser