Samsung utser tidigare fängslad arvtagare till toppjobb som vd – företaget drivs av grundarfamiljens tredje generation

    28 oktober 2022, kl 17.00

    I och med att Samsung utser Lee Jae-yong till ny vd drivs världens största tillverkare av mobiler och minneschips nu officiellt av grundarfamiljens tredje generation, rapporterar BBC News. För fem år sedan dömdes han för ekonomisk brottslighet, och för att ha mutat landets tidigare president två gånger. Han benådades av den nuvarande presidenten i augusti, efter knappt sju månader i fängelse.

    ”Styrelsen hänvisar till den nuvarande osäkra globala affärsmiljön, och det trängande behovet av starkare ansvarsskyldighet och affärsstabilitet som grund för att godkänna rekommendationen”, sade företaget i ett uttalande.

    Tillkännagivandet formaliserar rollen som Lee haft sedan 2014. Han tog över efter att hans far lades in på sjukhus, och senare dog 2020.

    Dagens tillkännagivande kommer när Samsung står inför ökande problem då efterfrågan på dess produkter faller i takt med den globala ekonomiska nedgången. Orsaken är stigande inflation, höjda räntor och dystra ekonomiska utsikter. Fler länder satsar på också egen tillverkning av minneschips. Under tredje kvartalet sjönk vinsten med 31 procent.

     

     

    Fler notiser