Pandemin i Kina: Videofilmer visar sällsynta storskaliga protester i Tibets nerstängda regionala huvudstad Lhasa

    28 oktober 2022, kl 11.15

    Flera videor på sociala medier visar hur hundratals demonstranter drabbar samman med polisen i Tibet i onsdags. De sägs till största delen vara etniska hankinesiska migrantarbetare, skriver BBC News. Den regionala huvudstaden Lhasa har varit nerstängd i nästan tre månader, efter en våg av infektioner.

    Protesterna ska ha ägt rum på onsdagseftermiddagen, och fortsatte in på natten. En video visar hundratals människor samlade på gatorna, med poliser som försöker blockera dem. Ur högtalare sprids ett meddelande om att behålla lugnet, och att vara förstående.

    ”Människor är inlåsta hemma varje dag, och livet är så hårt. Priserna i Lhasa är så höga, och hyresvärdar jagar folk för att få in hyran. Arbetarna får inte heller åka tillbaka till sin hemstad”, sa en anonym invånare till BBC News.

    ”Vi har inte haft någon inkomst på tre månader, men utgifterna har inte minskat ens med en krona”, skriver en användare på Douyin, Kinas version av Tiktok. Inlägget försvann snabbt, då Kina frenetiskt försöker städa bort allt som kan liknas vid kritik. Ändå fortsätter många söka efter information om protesten.

     

     

    Fler notiser