Barbröstade baristor befrias – efter fem års tvist i rätten slipper de hindrande plagg när de ska fixa en macchiato

  28 oktober 2022, kl 13.45

  2017 stämde ägaren av kaffekiosk-kedjan Hillbilly Hotties Coffee Company, känd för sina bikini-baristor, staden Everett. Stadens tjänstemän införde nämligen en ny lag, som innebar att de anställda skulle ”klä sig ordentligt” när de serverade sina bilburna kunder. Lagen behövdes för att bekämpa ”farligt och olagligt beteende”.

  Everett hade tidigare haft problem med liknande enkla serveringar, som i vissa fall fungerat som drive-in-inrättningar för prostitution. De lättklädda baristorna hävdade däremot att deras brist på kläder var ett sätt att visa kvinnlig egenmakt, självförtroende och ”orädd kroppsacceptans”, rapporterade Daily Mail.

  Ägaren Jovanna Edge, som driver flera kaffekiosker med samma namn, sa i stämningen att hennes anställda hotade att sluta efter att lagen infördes. Hon erbjöd sig också att låta polisen hålla koll på hennes verksamhet med övervakningskameror, men stämningen lades ner.

  Nu, fem år senare, kommer USA:s distriktsdomare Ricardo S. Martinez fram till att Everetts förordning, som tvingade bikini-baristorna att ta på sig ordentliga kläder, strider mot grundlagen.

   

   

  Fler notiser