Indien bötfäller Google 1,2 miljarder kronor för Google Plays ”orättvisa” betalningssystem – apputvecklare drabbas

    26 oktober 2022, kl 12.15

    95 procent av alla Indiens mobiler använder operativsystemet Android, enligt undersökningsbyrån Counterpoint. De oberoende apputvecklarna distribuerar sina produkter via Googles appbutik, Google Play, men måste använda butikens faktureringssystem för att ta betalt av konsumenterna.

    Det gillar inte Indien, som anser att policyn är ett ”orättvist villkor för apputvecklare”, sa Indiens konkurrenskommission i ett uttalande enligt AFP. Google ska därför betala 1,2 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin marknadsdominans.

    Googles ”ensidiga och godtyckliga faktureringsmetoder berövar utvecklarna valet att använda den betalningsprocess de föredrar”, säger kommissionen. Google beordras nu att tillåta appmakare att använda faktureringssystem från tredje part, och behandla konkurrerande betalningstjänster på lika villkor.

    Indien dömde tidigare Google att betala 1,7 miljarder kronor just för att hindra konkurrens, och tillsynsmyndigheter i EU, USA och andra länder i Asien har liknande antitrustdomar på gång. EU:s näst högsta domstol har redan dömt Google att betala böter på 43 miljarder kronor.

     

     

    Fler notiser