8 000 bultar senare invigs världens längsta hängbro av trä i Michigan, 365 meter lång löper den mellan två bergstoppar

    25 oktober 2022, kl 09.00

    För 250 kronor om dagen får du går på världens längsta hängbro av trä hur mycket du orkar, med panoramautsikt över naturen runt omkring. 366 meter lång spänner den över två berg i Boyne Falls, norra Michigan. Den invigdes nyligen, och är öppen året runt för gångtrafik.

    Och visst finns det tillfälle för några obligatoriska selfies i mitten av den en och en halv meter breda bron, där elva meter breda glasrutor öppnar upp den magnifika panoramautsikten över naturen runt omkring. Skulle vädret bli för dåligt stänger man tillfälligt bron, skriver New York Post.

    SkyBridge Michigan, som bron döpts till, är byggd av timmer från Matelski Lumber, ett sedan fyra generationer familjeägt skogs- och sågverksföretag vid foten av berget. Två betongfundament på 590 ton håller uppe huvudkablarna som är nästan 8 cm i diameter. Drygt 8 000 bultar säkrar det nästan 800 m2 stora trädäcket.

    En annan stor träbro som är på gång är en norsk motorvägsbro som byggs till hälften i trä. Mjøsa-bron över landets största sjö ska bli 1,6 kilometer lång. Den kostar blott 2,4 miljarder kronor, och ska stå färdig 2025.

     

     

    Fler notiser