Roliga studenthattar i Filippinerna stoppar inte bara tentamensfusk, förbättrar även resultaten – fler skolor inspireras

    24 oktober 2022, kl 11.45

    Mary Joy Mandane-Ortiz, professor i maskinteknik vid en högskola i Filippinerna, ville minska fusket i samband med tentamensproven. Istället för traditionella metoder lät hon studenterna själva ta fram antifuskhattar med begränsat synfält, vilket fungerade oväntat bra, rapporterar BBC News.

    Hon inspirerades av en teknik som enligt uppgift använts av universitetsstudenter i Thailand några år tidigare, där eleverna tejpade fast pappersark på huvudet för att begränsa synfältet. Filippinernas blivande ingenjörer fick i uppdrag att utveckla idén, och skapade sina egna utsynsskydd. De använde papperskassar, äggkartonger, pappersrör, hattar, hjälmar, halloweenmasker och annat för att inte kunna spionera på bänkgrannen.

    Mandane-Ortiz lade upp bilder från provet på Facebook, vilket inte bara uppmärksammades av filippinska medier men även av skolor och universitet i landet som nu vill göra likadant.

    En annan positiv effekt av de strikta examensvillkoren var att studenterna pluggade extra flitigt inför provet; många av dem var klara innan tiden gick ut. Och ingen ertappades med att fuska i år.

     

     

    Fler notiser