Hundratals brottslingar döms med hjälp av krypterade chattar som svensk polis får tillgång till via utländska kollegor

  24 oktober 2022, kl 10.15

  Kommunikation från krypterade textmeddelanden som polisen fått tillgång till har hittills bidragit till att 380 personer dömts till sammanlagt 2 200 års fängelse, rapporterar Sveriges Radio. De dömda är främst de som styrt brottsligheten, säger Hampus Nygårds, biträdande chef på polisens nationella operativa avdelning. ”Vi har lyckats komma åt aktörer vi tidigare haft väldigt svårt att få dömda.”

  Sedan 2020 har svensk polis, via utländska polismyndigheter, fått tillgång till information från tre krypterade meddelandetjänster: Anom, Encrochat och Sky ECC. Dessa appar har använts av hundratals kriminella i Sverige, och innehållet har lett till många åtal och rättegångar.

  Många av de som dömts tillhörde ledarskiktet, och organiserade mord, sprängdåd, narkotikahandel och utpressning. ”Vi ser det som en stor framgång. När vi kommer åt den typen av aktörer får man svårare att organisera sig”, säger Nygårds.

  Men gripandena har också lett till konflikter och maktkamp i de kriminella gängen, och det dödliga våldet ökar. För att stoppa nyrekryteringen behövs ett brottsförebyggande arbete, avslutar Nygårds.

   

   

  Fler notiser