Brasiliansk politiker i husarrest för uppvigling kastar handgranater mot polisen i Rio de Janeiro när de ska hämta honom

    24 oktober 2022, kl 11.00

    Den brasilianske politikern Roberto Jefferson satt redan i husarrest, efter att ha smädat och hotat Cármen Lúcia, domare i Brasiliens högsta federala domstol. Ett av villkoren för husarresten var att han skulle låta bli att uppvigla på internet, men det höll inte länge.

    Han fortsatte med sina inlägg på internet, och i går skulle polisen häkta honom. Jefferson, som är allierad med president Jair Bolsonaro, ville inte alls följa med frivilligt. Han sände live, och man kunde se när han öppnade eld mot poliserna, rapporterar BBC News.

    ”Jag sköt inte för att träffa någon. Jag sköt mot bilen och nära dem”, sa Jefferson. Han följde upp med att kasta ett par handgranater. Två av poliserna skadades och fördes till sjukhus, en polisbil fick bogseras bort. Efter några timmar gav han upp.

    Jefferson har suttit i husarrest sedan 2021, misstänkt för att ha deltagit i den digitala milis som attackerar landets institutioner. Han har bland annat sagt att det kan vara nödvändigt att ockupera senaten.

    President Bolsonaros kommentar var att förklara att de som skjuter mot polisen bör arresteras.

     

     

    Fler notiser