Lag i Nya Zeeland: statstjänstemän ska tala enkelt – väcker oro för klarspråkspoliser som kontrollerar antalet stavelser

    21 oktober 2022, kl 08.00

    Förespråkare för klarspråk bland byråkraterna i Nya Zeeland säger att lagen sparar tid och pengar, och att tydlig kommunikation är nyckeln till en fungerande demokrati. Tillgängligheten för personer med funktionshinder, äldre personer och de som behöver översätta dokument förbättras också.

    Men alla var inte odelat positiva till lagförslaget, och oppositionen lovade att upphäva lagen om de får makten i valet 2023. Parlamentsledamoten Simeon Brown sa i går att det var ”en lösning som letade efter ett problem”, och skulle leda till ännu fler byråkrater, rapporterar The Guardian.

    ”Klarspråkspolis! Det är vad de kommer att bli. Klarspråkspolisen, som kommer att ha sina skrivplattor och vita rockar, springer runt, tittar över axlarna på alla offentliga tjänstemän, kontrollerar … Skriver de med ord med mindre än en stavelse?”, sa Brown.

    ”Var inte rädd för klarspråk, ni vältaliga och bildade människor”, sa parlamentsledamoten Glen Bennett under den hetsiga debatten. ”Det här handlar om tillgänglighet. Det här handlar om att använda ett språk som alla kan förstå.” Lagförslaget antogs till slut.

     

     

    Fler notiser