”Jultomtens” grav hittas under golvet i en kyrka i Turkiet – det handlar om S:t Nikolaus, känd för gåvorna till fattiga

    20 oktober 2022, kl 10.45

    S:t Nikolaus, inspirationen till dagens jultomte, levde 270–343; först nu har hans grav upptäckts i Turkiet under resterna av en mer sentida kyrka med anor från 500-talet. 2017 började arkeologer utforska den bysantinsk kyrkan i Turkiet, som för övrigt heter just S:t Nikolaus-kyrkan. De kom att hitta något speciellt.

    Kyrkans dolda grund kom i dagern när arkeologerna med hjälp av elektronisk utrustning hittade glipor under kyrkans golv. De arbetade i flera år med att försiktigt ta bort mosaikgolvet bit för bit, och kunde så småningom hitta golvet i den ursprungliga kyrkan, som byggdes efter S:t Nikolaus död.

    Arkeologerna har nu frilagt golvet han gick på för drygt 1 600 år sedan. Efter hundratals år av spekulationer kan de slå fast att det här är S:t Nikolaus sista viloplats. Den bysantinska kyrkan som byggdes över den antika grunden skyddade helgedomens grav, och var länge en plats för tillbedjan för ortodoxa kristna.

    Den moderna jultomten är baserad på berättelser om S:t Nikolaus, som ärvde en stor summa pengar han sedan skänkte till de fattiga, alltid på ett mycket diskret och taktfullt sätt.

     

     

    Fler notiser