Köttätande bakteriesjukdomar ökar i Florida efter orkanen Ian – stor risk att dö en eller två dagar efter en infektion

    19 oktober 2022, kl 12.45

    Florida, som ödelades av orkanen Ian förra månaden, har sett en ökning av fall av köttätande bakteriesjukdomar och dödsfall. Delstaten har elva bekräftade dödsfall som tillskrivs Vibrio vulnificus-bakterien i år, av totalt 65 smittade, rapporterar BBC News. Hälften av fallen härrör från stormen i september.

    Delstatens hälsodepartement sa i ett uttalande i måndags att ökningen är ett resultat av översvämningsvatten som blivit kvar på flera håll. De uppmanade invånarna att ”alltid vara medvetna om de potentiella riskerna när de exponerar öppna sår, skärsår eller repor på huden för varmt, bräckt eller saltvatten.”

    Vibrio vulnificus är känt som en ”köttätande” bakterie, då sårinfektionen kan övergå i blodförgiftning. Det börjar med en rodnad, följt av intensiv smärta och svullnad som utvecklas till vätskefyllda blåsor, och eventuellt ett köttätande sår. Läkarna kan tvingas att ta till amputation för att förhindra att det sprids vidare i kroppen.

    Benmuskler blottas på patient efter kirurgisk behandling av “köttätande” bakterieinfektion.

    Enligt USA:s myndighet för kontroll och förebyggande av sjukdomar dör en av fem smittade, ibland inom bara en eller två dagar efter att de blivit sjuka.

     

     

    Fler notiser