Amerikansk medborgare av saudiskt ursprung döms till 16 års fängelse i Saudiarabien för gamla tweets om korruption

    19 oktober 2022, kl 11.30

    Washington Post rapporterar att Saad Ibrahim Almadi, amerikansk medborgare av saudiskt ursprung, åkte till Saudiarabien för att besöka familjen i november 2021. Men han hann inte mer än stiga av planet innan han fängslades för de 14 tweets han skrivit under de senaste sju åren.

    Sonen Ibrahim berättade att hans far endast uttryckt “milda” åsikter i sina tweets, som tog upp korruptionen i Saudiarabien och mordet på Jamal Khashoggi. Den USA-baserade krönikören lockades in på Saudiarabiens ambassad i Turkiet 2018, där han mördades och styckades.

    Den 72-årige Almadi dömdes den 3 oktober till 16 års fängelse, med ett reseförbud på ytterligare 16 år efter det. Ibrahim sa att saudiska myndigheter varnade hans familj att hålla tyst om fallet, och att inte involvera den amerikanska regeringen. Han sa vidare att hans far torterades efter att familjen kontaktade utrikesdepartementet.

    ”De manipulerade mig. De sa åt mig att vara tyst, så att de kunde få ut honom”, sa Ibrahim och förklarade sitt beslut att gå ut offentligt den här veckan. ”Jag kan inte längre lita på utrikesdepartementets engagemang.”

     

     

    Fler notiser