Officer? Nej tack! Allt fler unga som kommer in på officersprogrammet tackar nej – har ökat från 40 till 50 procent i år

    18 oktober 2022, kl 10.15

    ”Det är en utmanande tid med det omvärldsläge vi har”, säger officersförbundets ordförande Lars Fresker. ”Vi ska växa i försvaret av Sverige, men också i vårt internationella deltagande. Då är yrkesofficerarna nyckeln till framgång för att vi ska kunna utbilda fler värnpliktiga.”

    De senaste åren har drygt 40 procent av de som ansökt och kommit in på officersprogrammet sedan valt att tacka nej. I år ligger nivån på 50 procent. En av dem är 20-åriga Therese Larsson, som just nu är instruktör för värnpliktiga på Livgardet i Kungsängen.

    ”Jag kände att jag ville ha mer erfarenhet och inte bara ha gjort värnplikten innan, utan även ha testat på att vara anställd och att se Försvarsmakten ur det perspektivet”, rapporterar Sveriges Radio.

    Det är inte det oroliga omvärldsläget som får så många att tacka nej, utan de dåliga villkoren försvaret kan erbjuda. ”I slutänden kommer man att jämföra med en annan utbildning man blivit antagen till. Om då inte Försvarsmakten åtminstone någorlunda kan matcha lön och anställningsvillkor, så är ju risken stor att man väljer ett annat yrke”, avslutar Fresker.

     

     

    Fler notiser