Hur uppnår man lycka? Snart kan du säga ”Hej Buddha” till din mobil för att ta del av Buddhas visdom i din vilsna vardag

    18 oktober 2022, kl 23.24

    Vad är meningen med lycka? Fråga Buddhaboten, ett verktyg gjort av japanska forskare som ger andlig vägledning från gamla skrifter via din telefon. Mjukvaran har utvecklats av ett team religionsakademiker och datorkunniga vid universitetet i Kyoto, och rymmer 1 000 texter från poetiska verk som Suttanipata och Dhammapada.

    En reporter från AFP ställde frågan om lycka, och fick svaret ”Skärp dina observationer, och utforska anledningarna bakom din nedstämdhet. Först då kan du uppleva lycka.”

    ”Buddhistiska skrifter representerar forna tiders visdom”, sa docenten för buddhistiska och tibetanska studier till AFP. ”Vårt mål är att människor ska tillämpa den äldre visdomen i sina liv i vårt moderna samhälle, och söka sätt att bli lyckligare.”

    Ett dialogsystem med en artificiell intelligens kallat ”Buddhabot” ligger bakom tekniken, som fortfarande är i teststadiet och ännu inte tillgänglig för allmänheten. Innan den digitala Buddhan är redo krävs mer arbete för att förbättra grammatik och hantera de utmaningar som har att göra med sammanhanget i vilken frågan ställs.

     

     

    Fler notiser