Benzema får Guldbollen 2022 – första vinnaren från Frankrike sedan Zinedine Zidane 1998, också näst äldste pristagaren

  18 oktober 2022, kl 17.44

  Guldbollen 2022 gick till Karim Benzema, den första franska vinnaren av det mest prestigefyllda individuella priset i fotboll sedan Zinedine Zidane 1998. Benzema gjorde 44 mål på 46 matcher för sin klubb förra säsongen, när Real Madrid vann både Champions League och La Liga.

  ”Guldbollen må vara individuell, men det är fortfarande en kollektiv utmärkelse. Det här är folkets pris”, förklarade Benzema. ”Att vinna den här pokalen är något jag drömt om länge”, rapporterar AFP. Lionel Messi nominerades inte i år, då han tagit emot priset för sjunde gången 2021.

  Att vinna priset, som delas ut av den franska fotbollstidningen France Football, innebär en anmärkningsvärd nytändning i karriären för Benzema, som frysts ut ur det franska laget i fem år. Det skedde efter sin inblandning i en utpressningsskandal med en sexvideo med lagkamraten Mathieu Valbuena. Benzema dömdes till ett års villkorligt fängelse, och böter på 750 000 kronor.

  Han återvände till landslaget inför fjolårets EM, och åker nu till VM i Qatar med Frankrike nästa månad. 34-åringen är för övrigt den näst äldste vinnaren av Guldbollen.

   

   

  Fler notiser