Kulturetablissemangets kamp för god smak fortsätter – musikerförbund förbjuder tillfälligt en populär, oanständig genre

  17 oktober 2022, kl 12.00

  Det är ett egyptiskt musikerförbund med kopplingar till staten som i går tillkännagav att man ”beslutat att tillfälligt upphäva tillstånd som utfärdats till mahraganat-artister, för att till fullo studera deras fall [och] för att bevara Egyptens konstnärliga värde”, rapporterar AFP. Man vill nämligen ”bevara allmänhetens smak i landet”.

  Många moraliska purister i det socialt konservativa Egypten, ett kulturellt kraftpaket i arabvärlden, uppskattar inte alls att genrens trubbiga texter tar upp ämnen som kärlek, makt och pengar – de överskrider landets moraliska gränser.

  Under revolutionen 2011 fångade unga egyptiska artister upp den politiska turbulensen i landet, och skapade mahraganat, en form av elektronisk gatumusik, för att nå ut med sina röster. Det här gick inte alls hem hos vissa äldre och mer konservativa egyptier, som satte etiketten ”vulgär” på musikstilen.

  Artisternas och fansens låga sociala status, de kontroversiella ämnena, sexuella antydningar och att man allmänt är ful i mun upprör. Men den enormt populära genren fortsätter nå sin publik, även efter gårdagens beslut.

   

   

  Fler notiser