Fotbollsstjärnan Neymar åtalas nu för korruption vid övergången till Barcelona 2013 – kulmen på en lång juridisk strid

    17 oktober 2022, kl 13.30

    Med knappt en månad kvar till fotbolls-VM i Qatar börjar den spanska rättegången mot den brasilianske superstjärnan Neymar i dag. Anklagas för påstådda oegentligheter i sin övergång till Barcelona för nästan ett decennium sedan. Om han döms, så kan han riskera två års fängelse och böter på 100 miljoner kronor.

    Efter ett klagomål som ett brasilianskt företag lämnade in 2015 började de spanska utredarna undersöka 2013 års överföring från den brasilianska klubben Santos till FC Barcelona. Företaget, DIS, ägde då 40 procent av spelarens sporträttigheter.

    ”Neymar Junior, med medverkan från sina föräldrar, FC Barcelona och dess direktörer vid den tiden, samt Santos FC i ett senare skede, lurade DIS från dess legitima ekonomiska intressen”, sa DIS advokat i torsdags. Deras mål är att få tillbaka 350 miljoner kronor.

    Neymar vittnar den 21 eller 28 oktober, men det är inte känt om han måste vara fysiskt närvarande – rättegången ska avslutas den 31 oktober. Han förväntas spela en nyckelroll för Brasilien vid VM i Qatar, när de sydamerikanska giganterna försöker vinna trofén för första gången sedan 2002.

     

     

    Fler notiser